tiistai 27. tammikuuta 2015

eBay: tuo Kiinan teollisuus olohuoneeseesi

Oon jo tovin ajatellut kirjotella eBaysta ja tämän kertainen teksti koskee sitä, mitä mä itse yleensä ostan sieltä ja mitä taas en ostaisi koskaan sieltä.
Mulla ei ole pahaa sanottavaa eBaysta. Monet kiristelee hampaita sen suhteen, että eBayssa myydään paljon kiinalaisilla hikipajoilla äherrettyä kamaa, mutta niin myydään muissakin ihan kivijalkaliikkeissä. Nykyään on vaikea olla varma siitä, että tuote olis valmistettu eettisesti. Monella esim. on tätä lukiessa edessään tietokone tai kädessään älypuhelin, jossa varmasti lukee Made In China, Korea tms. Mutta mä en ajatellut paasata tästä asiasta sen enempää, ajattelin vain tuoda julki erään puhuttavan aiheen tän asian tiimoilta. Mennään itse asiaan.


Asiat, joita jatkossakin ostan eBaysta:
1. Puhelimen suojakuoret
Suomessa suojakuoret maksaa ihan törkeen paljon verrattuna siihen, että tilaa ulkomailta. eBaysta löytyy ties kuinka monia hyviä kuoria varsinkin iPhoneen. Kun mulla oli iPhone, mä tilasin kaikki kuoret samalta myyjältä eBaysta, ne tais maksaa maksimissaan sen 4euroa posteineen. Gigantissa, sonerakaupassa ja muissa pulittaa ton saman hinnan jo pelkistä suojakalvoista luuriin puhumattakaan siitä, että tarjonta on sitä peruskuoriluokkaa.
Mulla alkoi jossakin vaiheessa oleen iPhoneen ihan järjetön määrä kuoria ja saatoin vaihtaa niitä päivittäin, se oli jotenkin hauskaa mun mielestä. Ostin aina myös tollasia hienoja suojakalvotarroja luuriin eBaysta ja ne oli ihan laadukkaita. Toi Star Wars on suosikki, harmi ettei nykyseen puhelimeen löydy tollasta.

Kun vaihdoin puhelimen Honor6seen (Hodor6), tiesin jo valmiiksi ettei siihen Suomesta edes löydy mitään tarvikkeita. Selasin eBayta tovin ennen kun uusi puhelin oli edes postissa tullut mulle ja tilailin valmiiksi muutamat härpäkkeet. En voi kun ylistää eBayta tällästen puhelinkrääsän ostopaikkana.

2. Random kosmetiikka, jota tulee sillontällön vastaan eBayssa.
Ostan joitakin meikkejä ja muuta kosmetiikkaa tuolta eBayn ihmeellisestä maailmasta, sillä se tarjonta on hyvin laaja ja yleensä sieltä löytyy halvalla jotain, mitä on miettinyt tovin, että pitäiskö hankkia. Monet on sanoneet, ettei Kiinasta ostettua kosmetiikkaa kannata käyttää, koska siinä saattaa olla ainesosia, jotka aiheuttaa silmiin tulehduksia tai muuta. Ite en oo ainakaan koskaan huomannut mitään laadullista eroa tai saanut silmääni hajotettua näillä. Toki kaikki Aasiakosmetiikka testataan eläinkokeilla, mutta siitä en ala nyt paasaamaan. Testataan monet Eurooppalaisetkin kosmetiikkatuotteet edelleen eläimillä tai ainakin raaka-aineet.

3. Pelit, pelikonsolitarvikkeet yms.
Oon ostanut eBaysta jonkin verran oheistavaraa pleikkariin, Nintendoon yms. Tässä kannattaa vaan olla tarkkana ja katsoa aina, mitä palautetta myyjä on saanut. Muutamat pelit on ajautunut itselleni myös eBaysta. Kaikissa näissä kohdissa tosin on hyvä katsoa, että keneltä tuotetta ostaa ja onko palaute myyjälle positiivista (koskee niin meikkejä, pelejä yms härpäkkeitä). Peleissä on kannattavaa myös tarkastaa pelien maakoodit, sillä tunnetustihan kaikki ei toimi kaikilla konsoleilla.

4. Perusvaatteet, kuten topit, tpaidat, sukkahousut, sukat.... 
En lähtisi ostamaan mitään ''tän on pakko istua just täydellisesti näyttääkseen hyvältä'', koska Aasian kokoluokitus on välillä hyvin outoa. L vastaa noin kokoa XXS ja välillä taas ei. Tosin jos vaate maksaa muutaman roposen, voi sen myydä myös muutamalla roposella eteen päin todettuaan, ettei se olekaan sopiva. 


Asioita, joita en ehkä suosittelisi tilaamaan:
1. Kalliimmat tavarat, kuten PS3, PS4, Xboxit, tietokoneet, puhelimet.
Monet on varmaan kuullut kauhutarinoita, että on pulitettu 500€ jostakin konsolista eBayssa ja laatikossa, joka perille tulee, onkin tiiliskivi. En luottaisi noin isoissa hankinnoissa ulkomaalaisiin nettikauppoihin tai myyjiin. Takuuasioiden kanssa asiat eivät myöskään toimi, kuten Suomessa. 

2. Takit, farkut, juhlamekot
Asiat, joissa laatu ja istuvuus on kaiken a ja o. Ostin kerran ebaysta ''nahkatakin''. Tiesin, ettei takki olisi aitoa nahkaa, mutta ajattelin sen sentään olevan takki. Sain postissa todella ohuesta tekonahkalöröstä tehdyn kamalan hirvityksen, jonka helmaa tai hihansuita jne ei ollut huoliteltu mitenkään. Farkkujen tilalla on tullut postissa jotkut trikookangasta olevat pökät jne. Juhlamekoista on moni varmaan kuullut tarinaa, että postissa onkin ilmestynyt eri värinen, huonosti tehty laaduton polyesterista valmistettu kauhtana. Naiset, jos menette naimisiin, maksakaa hääpuvusta vähän enempi tai teettäkää se Kiinassa mittatilausfirmoilla, eBaysta niiden hankkiminen aiheuttaa vain pahan mielen. 

3. Kengät
Olin todella tyytyväinen tovin bootseihin, jotka n. vuosi sitten hankin eBaysta. Totuus tuli ilmi, kun kenkiä käytti enempi. Ne alkoi hajota käsiin. Pohjat kirjaimellisesti lahosi ja vetoketjut ei enää pelittäneet, kuten piti. Kengät lensi roskiin vuoden käytön jälkeen ja ärsyttää edelleen. 
Kengistä tosin mulla on myös positiivinen kokemus. Mun suurella käytöllä olleet Hello Kitty tennarit on edelleen priimakunnossa. Tosin en ostanut niitä kiinasta vaan briteistä ja todella hyvät palautteet saaneelta myyjältä. Harkitsen toisten samanlaisten hankkimista, mutta toisella värityksellä. 


Muutama pointti tiivistettynä:

- Ei kannata ottaa riskiä tilata kalliita tavaroita, koska a) ne voi hajota postitusmatkalla tai b) sua voidaan kusta linssiin totaalisesti. 
- Tuotteiden palautus ja rahojen takaisin saaminen on hankalaa. Myyjät eivät yleensä osaa kirjoittaa edes kunnollista englantia ja tärkein pääpointti heille ongelmatilanteissa tuntuu olevan: ''Please don't give me negative or neutral feedback''. 
- Tarkista aina myyjän palaute. Ite heiman kalliimmissa tuotteissa katson yleensä, että myyjällä olisi yli 94% positiivista palautetta.
- Jos ulkomailta tilaaminen pelottaa, tilaa ensin jotain halpaa ja pientä. 
- eBayhin jää pahasti koukkuun, siitä on pakko varoittaa. Kohta huomaatkin, että sun melkeen jokainen tuote on Kiinasta ja tulee sellanen olo, että olisit tilannut koko hikipajan olohuoneeseesi (tää saattaa olla vitsi). 

Millasia kokemuksia teillä on eBaysta? Hyviä tai huonoja, kertokee ihmeessä!

-Mari

7 kommenttia:

 1. Ebay:stä on ihan hyviä kokemuksia, vaikka en kauhean aktiivisesti sitä käytä. Kiinajätettä en tykkää tilata, vaikka sitä saisi ilmaiseksi. Esmes. mielestäni nuo puhelinten "suojakuoret" on turhuutta pahimmillaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää en uskalla pitää laukussa puhelinta ilman mitään suojaa. Pelottaa, että näyttö hajoo tai muuta kakkaa. Mutta tietysti ihmiset mieltää eri asiat turhuudeks :D

   Poista
 2. Jos tilaa Kiinasta halpoja meikkejä, on vaarana että ne sisältävät paljon elohopeaa ja lyijyä sekä muita raskasmetalleja jotka ovat terveydelle haitallisia. Varsinkin pitkäaikainne altistuminen on todellinen terveysriski. Tästä syystä ei kannata tilata niitä halvimpia kosmetiikkatuotteista Kiinasta eBayn kautta. On ainakin hyvä tiedostaa että tällaista terveysriskiä on olemassa.

  Esim. täältä saa asiaan liittyen tarkempaa tietoa : http://www.menaiset.fi/artikkeli/tyyli/kauneus/varo_vaarallisia_feikkimeikkeja_nain_tunnistat_ne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivoisin myös, että ihmiset olisivat tietoisia, että samoja ainesosia löytyy mm. Suomen markkinoilla olevista Lorealin huulipunista ja niissä lyijypitoisuudet ovat isommat kuin mm. ruoka-aineissa. Ongelma ei siis ole ainoastaan kiinakosmetiikassa vaan kaikessa kosmetiikassa. MeNaisia sponsoroi tai mainostilaa heiltä ostavat kosmetiikkayrityksen mustamaalaavat kiinakosmetiikkaa peittäen omat jälkensä asian suhteen.

   Poista
  2. Tärkeä pointti! - myös Suomessa myynnissä olevista meikeistä löytyy raskasmetalleja, varsinkin huulipunista. On suoraan sanottuna tyrmistyttävää kuinka huonosti kosmetiikkateollisuutta valvotaan jopa EU:n alueella. Päävastuu tuotteiden turvallisuudesta on niiden valmistajalla ja markkinoille saattajalla - jotka tavoittelevat tietysti mahdollisimman hyvää katetta. Helposti ajatellaan että se mitä löytyy kaupasta on turvallista - näin ei Suomessa kuitenkaan ole.

   Pahempi tilanne on kuitenkin Kiinassa, jossa nykyään myös tehtaillaan tuoteväärennöksiä joita myydään aitoina netissä. Mikäli tilaa merkkituotteita todella halvalla Kiinasta, on riskinä että kyseessä on tuoteväärennös. Ne voivat sisältää mitä tahansa - samoin kuten lääkeväärennökset jotka ovat kasvava ja hengenvaarallinen ongelma tänäpäivänä. Kun asia on tiedossa, on myös helpompi välttyä ongelmista ja havaita mahdollisia feikkituotteita.

   Mm. monet ihoa vaalentavat tuotteet, jotka ovat suosittuja aasiassa, sisältävät elohopeaa. Tällaista vaalentavaa effektiä voi olla myös aurinkorasvoissa, mitä ei aina huomaa kun lomamatkoilla ostaa lisää aurinkotuotteita.
   Joten tarkkuutta myös voideostoksien yhteydessä - ettei tule elohopemyrkytys taikka rusketus lähde :)

   Suomessa kannattaa myös tutustua tuotteiden ainesosaluetteloihin sillä saattaa yllättyä mitä kaikkea kyseenalaista tuotteista voi löytyä. Nykyteknologian avulla on kuitenkin appeja jotka edesauttavat tulkitsemaan INCI- listoja puhelimen avulla, ja tekemään harkitusi itselleen tärkeitä päätöksiä tuotteita valittaessa.


   Poista
  3. Näinpä. Mun mielestä on vaan oma tyhmyys alkaa tilaamaan netistä lääkkeitä, koska se on nyt on epäilyttävää ihan kättelyssä.

   Ja joo meille koulussa opetettiin aika tarkkaan noita INCI-listojen tulkitsemista ja lukemista. Tiedän että kiinakosmetiikassa on omat riksinsä, mutta toisaalta tsekkaan yleensä tuoteselosteet kyseisistä tuotteista ennen käyttöä. En näe ihan korrelaatiota sen välillä, että sillon tällöin ostan muutaman halvan randomluomivärin ebaysta ja lääkeväärennöksillä.

   Poista
 3. Niiden yhteys on siinä että mikäli kyseessä on väärennetty tuote niin tuotteen inci-listaan ei ole luottamista. Eli tärkeää on tiedostaa se riski että myynnissä on myös paljon väärennettyjä kosmetiikka- tuotteita. En ole kategorisesti sitä vastaan että tilaa ksometiikka netin kautta Kiinasta. Kunhan tilaaja on tietoinen riskeistä. Silloin hän voi tehdä tietoisen päätöksen tilata kuitenkin - taikka osaa karttaa mahdollisia väärennöksiä/suurimpia riskijä kun valitsee ostamansa tuotteet.
  Varmasti voi löytää myös oikein laadukkaita tuotteita - kun tietää mitä etsiä :)

  VastaaPoista

Jätähän kommentti! Se piristää päivääni :)