perjantai 15. tammikuuta 2016

Mummohiukset ja värinpoisto

Viimeaikoina Facebookin erinäiset hiusryhmät ovat kuhisseet aiheesta mummohiukset, nuo kauniin harmaat upeudet ja millä kaupan tököteillä saavuttaa ne. Olen kuullut mitä hulluimpia neuvoja ja ideoita asian suhteen ja oon jopa vähän (paljon) raivonnut itsekseni tästä vinkkien jakamisesta. Haluaisin tähän alkuun sanoa, että mikäli mummotukkaa halajaa, suosittelen marssimaan kampaajalle. Varsinkin siinä tapauksessa, jos lähdetään värinpoistojen kautta kohti harmautta. Loppupeleissä kampaajakäynti voi tulla halvemmaksi ja ainakin säästää hiukset, jos ei muuta. Kampaaja tietää paremmin, mitä tekee, vaikka oisit kuinka hyviä vinkkejä kaverintutunkumminkaumanserkulta kuullut. Kampaajalla on myös laajempi kirjo, josta valita juuri ne oikeat sävyt ja värit sinun hiuksillesi. Oman kokemukseni mukaan Suomessa myytävistä kaupan väreistä yksikään ei ole se mummoharmaa, jota tavoittelet. Harmaat hiukset ovat monimutkainen asia. Kampaaja osaa myös ottaa huomioon hiuksissani olevat eri pigmenttisävyt, jotka vaikuttavat värjäyksen lopputulokseen.

Jos tämänkin tekstin alkupätkän luettuasi päädyt kuitenkin kotivärjäykseen, voit jatkaa lukemista omalla vastuulla. Kirjoituksestani hohkaa huomattavasti läpi se, että suosittelen kampaajalle menoa aina vaikeissa tai suurissa värimuutoksissa. Tämä on itse kantapään kautta opittu. Olen aikaisemminkin kirjoittanut hiusten vaalentamisesta, mutta ajattelin pureutua tässä niihin asioihin, joilla kotona voit turvallisesti kokeilla mummohiusten saavuttamista. Ongelmana ehkä kotivärjääjillä ja jotakin väriä havittelevilla ihmisillä on se, ettei tunnisteta edes tavoitekuvasta lopullista väriä. 

Useissa lopputuloksen esimerkkikuvissa on havaittavissa sinistä vivahdetta, jota moni ei kuitenkaan huomioi. Kuvat voivat usein olla myös photoshopin ja satojen filttereiden peittämä kaunis unelma, joka ei vain ole mahdollinen oikeassa elämässä. Kaupungilla on vastaan kävellyt monia harmahtavia hiuksia, jotka ovat luonnonvalossa kauniit, mutta sisätiloissa taittavat vihreään. Usein mummohiuksia aletaan myös värjäämään oranssihtavankellertävälle pohjalle sinisävyisellä värillä, mikä aiheuttaa pahemman tukkakriisin kuin alkuperäinen värinpoiston jälkeinen tipupää. Vihreästä pigmentistä eroon pääseminen on nimittäin työläämpää (ainakin omalla kohdallani) kuin keltaisuutta vastaan taisteleminen. 

Paras tapa aloitta kotivärjäys kaikkien suurien ja pienienkin värimuutosten suhteen on tunnistaa realiteetit. Yhdessä yössä ei hujahdeta mustasta valkoiseksi ilman hiusten tuhoamista ja ei välttämättä silläkään. Yksin värinpoisto ei riitä siihen, että tahdot punaisesta vaaleat nyt heti oitis ja jos riittää, olet valinnut turhan tujun värinpoiston jo kättelyssä. Miedolla hapetteella päästään turvallisesti pidemmälle vaalennusprosessissa kuin yhdelläkään Garnierin purkkivärinpoistolla, joka lupaa jopa 8 astetta vaaleamman lopputuloksen. Hälytyskellojen tulisi soida ja kovaa jo siinä vaiheessa, kun lukee kaupan väripakerin kyljestä tuollaisen lupauksen. Onneksi kauppoihin on tullut myyntiin jo aika pitkän aikaa sitten Biozellin erillinen hapete ja vaalennusjauhe. Nappaa mielummin se mukaan kaupasta, kuin pakettiväriä. Näin pystyt itse vaikuttamaan siihen kuinka kovaa myrkkyä olet päähäsi laittamassa. 

Toinen suuri ongelma värinpoiston suhteen on levitystapa. Värinpoisto tulisi levittää ensin latvaan ja viimeisenä tyveen. Latvassa on eniten värikerrostumaa ja täten se vaalenee hitaimmin. Tyven hius on usein omaa tyvikasvua ja vähemmän värjättyä, joten se vaalenee huomattavasti helpommin ja nopeammin kuin latva. Tästä johtuu usein esiintyvä kirkkaan keltainen tyvi ja ruskea latva, jota monet usein ihmettelevät. Ennen värinpoistoa olisi hyvä ostaa netistä värinpurku esimerkiksi ColourB4. Värinpurku nimenomaan poistaa keinopigmenttiä hiuksesta. Tämänlaisen tuotteen jälkeen voikin siiryä siihen värinpoistoon. 

Värinpoistojen välissä kannattaa odottaa se aika, joka väripurkissa on suositeltua. Värinpoisto nimittäin avaa hiuksen ja silkkoo pigmentit, täten pigmentit liukuvat pois hiukesta. Mitä useamman värinpoiston tekee, sitä enemmän hius aukeaa, mutta jos nämä tehdään samana päivänä monta kertaa peräkkäin, ei värinpoisto enää välttämättä poistakaan väriä vaan avaa vain hiusta enempi, kunnes hius katkeaa ja siitä muodostuu sitä surullisen kuuluisaa purkkaa. Jopa Wikipedia kertoo sen, ettei useita värinpoistoja suositella tehtäväksi peräkkäin, koska se on kaikista värjäyksistä kuluttavin toimenpide hiukselle. Hiuksen kunto tulee tulkita aina ennen hoitotuotteiden käyttöä, sillä kosmeettisesti korjattu hius voi tuntua ja näyttää terveeltä, mutta olla hauras ja katketa värinpoiston yhteydessä. 

Värinpoistoja on tehtävä, kunnes toivottu tummusaste on saavutettu. Sävytteet ja värit eivät vaalenna värjättyä hiusta. Usein kuulee huhua, että hopeashampoon laittaminen kuiviin hiuksiin vaalentaa hiusta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Hopeashampoo vain taittaa keltaisuutta pois. Mikäli värinpoiston jäljiltä on olemassa oranssiutta tai muuta epätoivottua sävyä hiuksissa, hopeashampoo voi jopa pahentaa tilannetta ulkonäöllisesti korostamalla hiuksessa olevia sävy- ja tummuuseroja. 

Sitten siihen itse mummotukkaan, josta tämä on koko teksti lähti juontamaan juurensa. Mummotukka vaatii hyvin vaalean puhtaansävyisen pohjan. Kampaamossa taitoilla leikkiminen on yksinkertaisempaa, sillä vaihtoehtoja ja tietotaitoa on enemmän. Kotona kädet ovat hyvinkin sidotut siihen, mitä lähicitymarket tai nettikaupat tarjoavat. Itse suosittelen usein hopean tavoittelussa suoravärejä. Directionsilla on esimerkiksi ihan sävy Silver ja niin on monilla muillakin värimerkeillä. Näillä ei voi mennä homma kovinkaan pieleen, sillä suuriosa suoravärihopeoista sisältää violettia pigmenttiä sinisen sijaan ja täten vihreyden aikaansaaminen on hieman hankalampaa tai lähes täysin mahdotonta. KC:n colormaskeissa on hyviä vaihtoehtoja keltaisuuden taittoon ja näin platinan pohjan saavuttamiseen. Paras neuvo, jota mummotukan tavoitteluun on antaa, on mennä kampaajalle, MUTTA toiseksi paras neuvo on käydä kampaamossa kysymässä hopeatuotteista, suoraväreistä tai vaikka colormaskeista. Kampaaja osaa varmasti suositella parasta ratkaisua, mikäli vain kysyt. Parasta tässä on myös se, että voit suoraan myyjältä kysyä, että tekisikö tietty tuote hiuksillesi mitään, kun hiuksesi ovat sen väriset kuin ovat ja myyjän on helppo neuvoa, koska näkee hiukset päässäsi oikeasti. Kolmanneksi paras neuvo on varmastikin tehdä aina testiraita hiukseen ennen kokopään sävytystä tai värjäystä. Niskahiukset on turvallinen paikka testata jotakin väriä tai sävyä, sillä sieltä se ei hyppää heti silmille, vaikka värjäys ei olisikaan toivottu.  

Facebookin hiusryhmissä neuvoja kysytään usein ilman kuvaa ja kuvakin aina valehtelee. Jokainen ihminen näkee hiuksessa olevat sävyt erilailla. Olen huomannut, ettei moni edes erota, mikä on värinpoiston jälkeistä keltaisuutta ja mikä oranssiutta. Monella on harhakuvia värinpoistoista ja niiden vaikutuksesta. Osa kuvittelee, että yhdellä värinpoistolla saa purkin kyljessä olevan valkoisen pään aikaan mustasta. Oma neuvo värinpoiston ja värien suhteen yleensäkin on se, ettei tuijota liikaa purkissa olevaa esimerkkikuvaa. Kuten sanoin, kuva valehtelee ja purkkien kuvat on varmasti photoshopin ja hyvän valotuksen ansiota. Jokaisen hiukset myös reagoivat tuotteisiin eri tavalla. Se, mikä toimii toisella, ei toimi toisella. Kampaajat eivät ole turhaan ammattilaisia vaan hyvä kampaaja osaa tulkita hiuksen kunnon, rakenteen, lähtötilanteen ja laadun ja täten lähteä rakentamaan tarvittavaa värinpoisto ja taittoprosessia. 

-Mari

2 kommenttia:

 1. Pakko sanoa tähän, että useimmissa tapauksissa kannattaa mennä kampaajalle, varsinkin jos on hauras tukka, mutta että aina kampaajakaan ei osaa. Olen tehnyt kahdesta kolmeen värinpoistoa kampaajalla parin viime vuoden aikana ja joka ikinen on mennyt pilalle. Vaalensin tummasta hiuksesta ja ekalla yrityksellä kampaaja/parturi teki niin tehottoman aineen, että tukka ei vaalentunut edes juuresta, jossa oli oma väri... Toisella kerralla vaalensi niin, että vaaleni juuresta vaaleaksi, mutta muualta jäi sellaiseksi kellertävän ruskeaksi. Siinä vaiheessa jos muualta on tumma, voi olla hyvä ajatus olla vaalentamatta sitä juurta ennen kuin oikeasti alkaa lähteä väriä latvoista. Pahinta oli se, että osa tukasta jäi kirkkaanvihreäksi. Se siitä työhaastattelusta sitten... ja tästä huvista jouduin maksamaan yli 200€ ahneen omistajan takia. Sitä mieltä olen, että jos on puhtaasti kampaajan virheestä kyse, niin siinä vaiheessa asiakasta ei vaadita maksamaan lisähintaa korjauksesta vaan se korjataan samaan, alkuperäiseen ja mielellään jo alennettuun hintaan, jos mielii pitää asiakkaan tai saada uusia. Nyt pistin puska-/paskaradion laulamaan.

  Viimeksi vaalensin joulukuussa kampaajalla koska tukka oli erisävyinen oman kotona suoritetun vaalennuksen jäljiltä (vedin punaisesta yhdellä kerralla suoraan keltablondiksi, koska minulla on hyvälaatuinen tukka), mutta jo alussa tuli selväksi, että nyt ei ehkä mene ihan nappiin, koska kampaaja suunnitteli VÄRIÄ, vaaleaa VÄRIÄ, keskiruskeaan juureen ja muualle vaalennusta. Ymmärrän joo, että siinä vaiheessa kun juureen ja latvoihin tulee eri ainetta (latvat olivat jo vaaleat, mutta vaalensin niitä lisää koska ne olivat keltaiset), on juuriaineen pakko olla laimeampaa, ettei päänahka pala karrelle, mutta lopputulos siinä ettei juuressa ollut värinpoistoa vaan väriä, oli se että se ei tietenkään vaalentunut samansävyiseksi vaan jäi sellaiseksi tummanvaaleaksi/tummanruskeaksi siinä missä latvat on vaaleat. Hätäpäissään kampaaja levitti vähän tuohon jakauksen kohdalle vaalennusainetta pesualtaalla (ja ei muuten puhunut juuri mitään siitä, että mitä puuhaa), että näytti siltä, että tukka on tasasävyinen, mutta kotona huomasin tukkaa levitellessä ja erityisesti juurikasvun ilmestyessä, että aiemman juuren kohdalta tukka on tummempaa sävyä. Nyt on kivasti kolme kerrosta eri sävyä päässä, kun on oma väri, tummanvaalea ja suurinpiirtein tasavaalea. Mietin että käynkö juurikasvun kasvaessa kampaajalla toivomassa, että jos NYT viimein saisi tasasävyisen tukan vai vaalennanko suosiolla juuren kotona jollakin suurin piirtein saman sävyn antavalla kaupan värillä ja toivon, että nuo tummat välirajat katoaisivat siinä samalla. Meinaan jos kampaajalla saa vielä vähemmän tasaisen tukan kuin kotona, niin ehkä maksan ennemmin sen 10€ vaalennuksesta kuin 100€.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampaajatkin on ihmisiä ja ne mokaa. On totta, että on myös ammattitaidottomia kampaajia, mutta mä suosittelen aina reklamoimaan heti siinä tai sitten, kun kotona huomaa outoja asioita. Nää on aina vähän hankalia asioita, miten kampaajat suhtautuu siihen korjausoperaatioon, mutta siitä kannattaa aina infota heti kun huomaa, ettei mennyt ihan niinkun strömsössä.

   http://www.lily.fi/blogit/id-rather-hair-you-now/mita-jos-kampaaja-mokaa

   Tää on itseasiassa erittäin hyvä teksti asiasta.

   Poista

Jätähän kommentti! Se piristää päivääni :)